Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Γλυφάδα

 Η ανακαίνιση αφορά σε ισόγειο διαμέρισμα που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αρχικά προοριζόταν για αποθήκη και για αυτό κατασκευάστηκε με χαμηλό ύψος. Η οικοδομή ήταν διώροφη και το 1987 έγινε προσθήκη δύο επιπλέον ορόφων με αποτέλεσμα να χρειαστούν ενισχύσεις και να προστεθούν περιμετρικά, αλλά και εντός του διαμερίσματος υποστηλώματα.

Το διαμέρισμα διαθέτει είσοδο από κεντρικό κλιμακοστάσιο και την τυπική για την εποχή του δομή με χολ, τραπεζαρία και καθιστικό σε σειρά, διαχωρισμένα με συρόμενες πόρτες. Η κουζίνα περιλαμβάνει χώρο φαγητού που διαχωρίζεται από το χώρο παρασκευής με χαμηλό πέτασμα. Το διαμέρισμα διαθέτει μεγάλο λουτρό, wc και τρία υπνοδωμάτια.

Η πρόταση αφορά στη ριζική ανακαίνιση του διαμερίσματος διαφοροποιώντας τα περισσότερα εσωτερικά χωρίσματα με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη κατοικία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ζευγαριού. Στην υπάρχουσα κατάσταση η είσοδος από το κεντρικό κλιμακοστάσιο περιόριζε τη δυνατότητα ανάπτυξης των κοινόχρηστων χώρων προς τη μεριά της αυλής η οποία βρίσκεται αντιδιαμετρικά. Εκμεταλλευόμενοι τη δεύτερη είσοδο του οικοπέδου, προτείνεται η εξώπορτα της κατοικίας να τοποθετηθεί επί της πλαϊνής αυλής ώστε κουζίνα, καθιστικό και τραπεζαρία να χωροθετηθούν σε άμεση λειτουργική και οπτική επαφή με τον κήπο. Στο χώρο της παλαιάς τραπεζαρίας  χωροθετείται το master υπνοδωμάτιο ενιαία με το παλιό χολ το οποίο διαμορφώνεται ως open closet. Τα άλλα δύο υπνοδωμάτια επίσης ενοποιούνται ώστε να δημιουργηθεί ακόμη ένα δωμάτιο με open closet που θα λειτουργεί ως home office. Το λουτρό ενοποιείται με το παλιό wc ώστε να περιλαμβάνει μπανιέρα και ντους, ενώ ένα νέο wc δημιουργείται σε άμεση σχέση με το καθιστικό.

Παρά την τυπική - για την εποχή κατασκευής - δομή της κατοικίας, τα διακοσμητικά στοιχεία της και τα υλικά κατασκευής δεν εμφάνιζαν ενδιαφέρον, πιθανά λόγω των μεταγενέστερων μετασκευών από τις ενισχύσης την περίοδο της καθ' ύψους προσθήκης. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη και τις αλλαγές λόγω διαρρυθμίσεων στα εσωτερικά χωρίσματα, επιλέχθηκε να μην κρατηθούν δάπεδα ή άλλα στοιχεία. Οι ενισχύσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να "εμπλουτιστούν" τα φέροντα στοιχεία της οικοδομής. Επιλέχθηκε λοιπόν, τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν αφαιρώντας τα επιχρίσματα και τονίζοντας τη θέση και λειτουργία τους. Σε συνδυασμό με τη χρήση τσιμεντοκονίας και πλακιδίων μεγάλων διαστάσεων με όψη τσιμεντοκονίας, προσδίδεται στο χώρο industrial αύρα που συμπληρώνεται από ήπιες αποχρώσεις του μπεζ σε τοίχους και ντουλάπια κουζίνας και έπιπλα σε φυσική απόχρωση δρυός.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Lithos", Ανέγερση Πρότυπης Μονάδας Ενοικιαζόμενων Δωματίων

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ